Powered By Blogger

Rabu, 3 Disember 2014

Resepi homemade piza step by step.

Assalamualaikum..

Hari ni nani nk kongsi resepi homemade piza yg simple & sdp...xyah pakai mixer pun kita uli guna tangan je, resepi ni nani amek kt blog zalinzalina.blogspot.com..terima kasih lah kt tuan uma yer sbb xlokek bkongsi resepi..

nani panjangkan kt sini plk yer..oh gambar step by step ni pun nani copy kt blog dia jgk tpi nani ada skip beberapa gmba & ada tambah2 sikit guna gmba nani.

Kalo nk tgk lebih detail blh g tgk kt blog zalinzalina.blogspot.com.

Jom kita tgk resepinyer..


Bhn2nyer


500 g Tepung roti / Tepung gandum
1 sk Gula 
1 sk Garam

Masukan dlm satu bekas besar.


300 ml. Air suam
1 sk gula
1 paket yis segera

Bancuh air suam dgn gula dulu lepas tu masukan yis segera & kacau. Tunggu sampai yis berbuih dan tuang kedlm bekas tepung.


Masukan 2 sudu besar minyak zaitun / myk masak.


Uli doh selama 5 minit .


Jadi cm gini lepas uli 5 minit, keluarkan doh & sapu myk sikit kt dlm bekas tu & masukan semula doh tdi.


Tutup mangkuk tdi & perap selama 30 minit.
Sementara tu sediakan bhn toping plk.


Tomato puri + dry parsley
Mushroom, sosej & mozarella cis/ cheddar cis.


lps 30 minit doh dh kembang semangkuk, tumbuk2 buang angin & uli lgi sekali tpi kejap jew kasi dia nmpk licin sikit.


Hah! licin cm gini, lps tu bagi 2 doh tu, nti dapat ler 2 bji piza sz regular.


Tekan2 doh tu guna jari sampai dia jdi bulat leper cm gini @ guna jelah pengelek tu kalo nak.


Transfer doh ke piza pan, & dh boleh tacap piza kita..mula2 sapu dulu ats doh dengan tomato puri , susun sosej & cendawan kalo ada lada bagla tu lgi sdpkan.


Tabur cis ats piza, and bakar suhu 180-200' selama 25-30 minit..ikut ler oven masing2kan.


Taraaaa..dh siap..sedap tau..pas ni xyah g pizahut @ domino wat sendiri lgi terjamin rasanyer..












Tiada ulasan:

Catat Ulasan