Powered By Blogger

Sabtu, 27 September 2014

Donut gebu gebas

Assalamualaikum & selamat mlm..

Tdi Pn Oja ada wsspkn kt nani gmba fruit trt yg dia buat...heheh..nk citer benornyer kulit tu dia bli dr nani..malulah plk nk bgitau..alhamdulilah..tq yer..harap puas hati..

Ok ok citer pasal donut gebu plk, kenapa gebu?? sbbnyer nani selalu fail buat donut.
Kalo buat donut msti kerass punya.
Jadi bila jumpa resepi donut yg ktanyer gebu gebana ni, apalagi terus lah menerai..
dan hasilnyer..jeng jeng jeng..mmg gebu & lembut sgt sgt..kalo xcaya try la yer.




Sumber dr Aziejaya.

Bhn.
500 gram   Tepung gàndum
1 peket       Yis mauripan
50 gm         Marjerin
1  sb            Shortening
2  sb            Susu pekat
1 biji           Telor
1/2 sk          Garam
200 ml        Air suam
2 sb             Gula halus
Gula halus secukupnyer utk golek.

Cara-cara.

1. Dlm bekas besar, tuang air suam, yis, gula, susu, marjerin & shortening.
2. Kacau sikit & bior 8-10 minit.
3. Bila yis dah berbuih, ayak sparuh dr tepung terus ke dlm adunan yis tdi.
4. Masukan pula telor yg dh dipukul sikit & juga garam.
5. Kacau adunan smpi sebati & melekat kat susu .Kacau dlm satu arah shj.
6. Ayak lgi tepung selebihnyer. Gaul guna sudu sekejap lepas tu barulah uli dengan tangan.
7. Uli sampai doh tak melekat di tangan & keliling mangkuk bersih & licin
8. Dah siap...boleh terus dicanai . Tak payah rehatkan lagi .sementara minyak panas doh tdi akan terus naik.
9. Goreng, toskan, sejukkan sikit & golek dlm gula.

Selamat mencuba...
Ok..gud nite & sweet dream..zzzzz..




Tiada ulasan:

Catat Ulasan